niedziela, 3 stycznia 2016

Spicy kitchen, czyli kurczak po hawajsku

Orientalistyka zawsze będzie w modzie,a przynajmniej jeśli chodzi o nasze kubki smakowe :).
Nowy rok, nowe postanowienia, nowe inspiracje i pomysły... Eksperymenty z kuchniami świata połączone z własnym doświadczeniem kulinarnym okazują się być najlepszym rozwiązaniem w kuchni...

Zaufajmy naszemu instynktowi kulinarnemu, naszym zmysłom, a one nas pokierują ku dobrej drodze... 

Nie istnieje ten sam, identyczny, niepowtarzalny smak...każda potrawa przyrządzana przez kogoś innego jest zupełnie inna, w niej jest serce kucharza... Oddajmy się pasji, włóżmy serce w to co przygotowujemy, ogrzejmy te mroźne dni odrobiną hawajskiego słoneczka...

Do dzieła!


Hawaiian chicken


Hawaiian chicken with pineapple and orange zest

Składniki:
  • filet z kurczaka
  • imbir i curry
  • mała cebula
  • puszka z ananasem
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki żurawiny zalanej wrzątkiem
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • łyżka sosu sojowego
  • pieprz cayenne
  • sól do smaku
  • łyżka mąki kokosowej do zagęszczenia sosu
Dodatki: makaron świderki lub ryż

Kroimy kurczaka na kawałki i przyprawiamy imbirem i curry, mieszamy w miseczce. Kroimy cebulę w piórka. Wyjmujemy woka lub głęboką patelnię i dodajemy łyżkę oliwy, za pomocą pędzelka rozprowadzamy po naczyniu. Jak zacznie unosić się dym to dorzucamy cebulę, smażymy aż będzie złocista, dosalamy i dodajemy kurczaka. Cały czas mieszamy za pomocą drewnianej łopatki i ścieramy skórkę z pomarańczy, mieszamy. Otwieramy puszkę z ananasem i wylewamy cały sok z ananasa. Jeśli ananas nie jest już pokrojony w ćwiartki to kroimy. Dorzucamy 1/2 ananasa z puszki, mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem cayenne wg uznania. Na końcu dodajemy żurawinę i zagęszczamy sos łyżką mąki kokosowej.

Smacznego :)

2 komentarze: