środa, 30 grudnia 2015

Scotch eggs by Katerina - Jajka po szkocku by Katerina

Jajka są tak wspaniałym produktem, że można z nich tworzyć cuda: od jajecznicy, po omlet, jajko sadzone, ciasta, kogiel mogiel czy jajka po szkocku.

Osobiście nie przepadam za mięsem wieprzowym ani za daniami smażonymi, dlatego postanowiłam troszkę poeksperymentować z moimi ulubionymi składnikami, więc  mielone mięso drobiowe i otulone w panierce kokosowej.

Danie jest zdrowe, pełne protein, bezglutenowe tylko jeść i zachwycać się smakiem :D.



Scotch eggs by Katerina

Składniki:
  • zmielony filet z kurczaka
  • czerwona cebula
  • 1 jajko
  • odrobina mąki migdałowej(może być również bułka tarta, zamoczona wcześniej bułka lub jakakolwiek inna mąka)
  • pieprz cayenne
  • sól
  • ugotowane jajka na twardo lub miękko (jeśli chcemy by żółtko wypływało) - 1 jajko na porcję
  • 2 jajka rozbełcone
  • mąka kokosowa jako panierka
Dodatki: marchewka ugotowana z masłem migdałowym, łyżeczką cukru brązowego i szczyptą soli i podane z natką pietruszki+ ugotowane ziemniaki, przed gotowaniem pokrojone w plasterki i posypane koperkiem.

Ustawiamy piekarnik na 180 stopni.
Do mielonego drobiu dodajemy soli, pieprz cayenne, jajko. Kroimy czerwoną cebulę w piórka i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy mąkę migdałową i mieszamy wszystkie składniki. 
Jajka obieramy ze skorupki i zabieramy się za robienie jajek po szkocku. Każde jajko obtaczamy w mące kokosowej, bierzemy trochę mięsa mielonego i rozpłaszczamy na ręce, kładziemy na to jajko i oblepiamy całe ,,ciastem" mielonym. Następnie zamaczamy w rozbełtanym jajku, mące kokosowej, jeszcze raz w jajku i mące kokosowej. Kładziemy na blaszce wcześniej obłożonej papierem do pieczenia. Z każdym jajkiem postępujemy tak samo i wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż panierka się zarumieni i będzie lekko brązowawa.

Smacznego! ;)

2 komentarze: