piątek, 8 stycznia 2016

handmade yeasty croissants - rogaliki drożdżowe

Czasami przychodzą takie dni, kiedy spodziewamy się wielu gości i nie mamy pomysłu czym by tu ich ugościć... I wtedy z pomocą ruszają nam rogaliki drożdżowe! :D Tak to te co robiła Babcia Tekla, czy Stasia... te które podjadaliśmy ukradkiem jako przedszkolacy...

Jaki jest sekret dobrych rogalików drożdżowych? Otóż najważniejsze jest ciasto - jego konsystencja, puszystość... a farsz to już zależy od naszej kulinarnej fantazji...

Zabieramy się do dzieła?? :)

Handmade yeasty croissants

Handmade yeasty croissants

Składniki:
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru brązowego (bądź białego jeśli brązowego nie mamy na stanie)
  • 200 ml śmietany 18% (gęstej)
  • 4 szkl mąki
Rozrabiamy rozczyn - drożdże rozkruszamy do filiżanki i dodajemy cukier, za pomocą łyżeczki ucieramy drożdże do momentu uzyskania płynnej konsystencji (musi być bardzo płynna). Dodajemy drożdże do mąki i śmietany i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 8 równych kulek. Odkładamy na 15 min żeby troszeczkę urosło. Wyjmujemy stolnicę lub matę silikonową, obsypujemy ją mąką - tak samo postępujemy z wałkiem (by ciasto się nie przyklejało do nich). Bierzemy pierwszą kulkę i rozwałkujemy mniej więcej w kształt koła i za pomocą noża dzielimy na 8 równych trójkątów. Mniej więcej na środku przy końcu kładziemy farsz i składamy po kolei boki i zwijamy rogalika i zginamy boczki i odkładamy na blaszce ówcześnie pokrytej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu aż się zarumienią. Po upieczeniu ozdabiamy wg uznania, najlepiej lukrem - mleko + cukier puder + kwasek cytrynowy ( dzięki temu lukier nie jest mdły) i ewentualna posypka.

Pomysł na farsz:
  • 300g twarogu + żółtko + cukier wanilinowy + skórka pomarańczowa
  • 2 jabłka pokrojone na cienkie plasterki + cukier brązowy do ich posypania + cynamon + rodzynki
  • czekolada (kostka mlecznej i kostka gorzkiej do każdego rogala)
  • masa kajmakowa
  • nutella
To są oczywiście tylko przykładowe farsze, bo jest ich wiele w zależności od upodobania :). Ja skorzystałam z 4 pierwszych farszów i zrobiłam z 2 porcji dzięki czemu mi wyszło 128 rogalików!

Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Kusisz od nowego roku tymi wypiekami, no wiesz jak możesz? :(
    A Tekla kojarzy mi się bardziej z pająkiem, niż babcią xd

    OdpowiedzUsuń
  2. pająk Tekla?? :D Pierwsze słyszę :P
    Pewnego dnia przyniosę na uczelnię - I promise :D

    OdpowiedzUsuń