niedziela, 21 maja 2017

FiloBrownie with pomegranate, cardamom and chilli

Chocolate is the easiest way to boost endorphins... Sunday chillout and brownie with pomegranate, cardamom and chilli - endorphins and spices to increase metabolism...

FiloBrownie z granatem, kardamonem i chilli



Składniki:
  • paczka ciasta filo
  • 1/2 kostki masła ( 100g) (sklarować w garnku)

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 żółtka oraz 4 białka
  • 1/2 szkl cukru
  • 250g mascarpone
  • granat
  • kardamon
  • chilli/ pieprz cayenne
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Ustawiamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Blachę 30x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy 2 arkusze ciasta filo, zginając boki arkusza jak do ramki i smarujemy klarowanym masłem. Resztę arkuszy kładziemy jak akordeonik i smarujemy masłem, wylewamy resztę masła. Wkładamy do piekarnika na 10 - 15 min do lekkiego zbrązowienia. Zabieramy się za brownie. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekamy aż ostygnie i dodajemy żółtka, energicznie mieszając. Na patelnię wrzucamy 2/3 pestek granata posypujemy karadamonem i cukrem brązowym i karmelizujemy. Do czekolady dolewamy sok z pozostałej części granata, następnie mieszamy, dodajemy pieprz cayenne oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy mascarpone, a następnie chwilę miksujemy do połączenia się składników. W osobnej misce ubijamy białka z odrobiną soli, kiedy uzyskamy sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę miksujemy. Za pomocą łyżki dodajemy pianę z białek do czekolady i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy skarmelizowane pestki granata. Dziurkujemy ciasto filo i wylewamy masę czekoladową. Pieczemy przez ok. 40 min, aż ciasto przejdzie test wykałaczki.


FiloBrownie with pomegranate, cardamom and chilli



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz