piątek, 26 maja 2017

Risotto de pollo

La cuicina italiana e molto saporita e creativa... Oggi vi mostro la ricetta mia per risotto...

Italian cuisine is both creative and delicious, so I decided to show you my recipe for risotto de pollo...

Kuchnia włoska jest zarówno smaczna, jak i kreatywna. Z tego względu zdecydowałam się przygotować dzisiaj przepis na risotto (jedno z wielu, gdyż sposobów jest nieskończenie wiele...).

Risotto de pollo



Składniki na 4 porcje:

  • ryż do risotto (użyłam Carnaroli, a może być również Arborio; ważne, aby nie był długoziarnisty) 200g
  • 50g masła
  • 1 cebula
  • 0,5l bulionu (rosół lub kostka rosołowa - zalecam rosół - mniej chemii, lepszy smak) 
  • pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 50g tartego żółtego sera (Ementaler, Gouda, Parmezan)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • kurkuma, przyprawa do gyrosa, pieprz cayenne
  • łyżka musztardy
Obieramy cebulę, a następnie kroimy ją w drobną kosteczkę. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do Gyrosa. Paprykę kroimy w malutkie paseczki. Na patelni z dodatkiem oleju kokosowego smażymy kurczaka, dodajemy musztardę, odrobinę wody i paprykę. Chwilę podsmażamy do momentu aż zmięknie papryka. Zabieramy się za risotto, najlepiej do tego nadaje się wok. W garnku podgrzewamy bulion (ważne, aby miał podobną temperaturę do ryżu). Rozpuszczamy na patelni połowę masła i podsmażamy cebulkę aż się zeszkli (będzie złocista), wtedy dodajemy suchy ryż i mieszamy. Dodajemy resztę masła, mieszając jednocześnie ryż z cebulką. Dolewamy po chochelce bulionu, mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy kurkumą i pieprzem cayenne. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, wtedy dodajemy kolejną porcję bulionu i tak do momentu wchłonięcia całego bulionu przez ryż. Na koniec dodajemy ser i mieszamy. Podajemy na gorąco z dodatkiem listka pietruszki.

Buon appetito!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz