niedziela, 30 kwietnia 2017

Filo roses with apple mousse

Ciasto filo można użyć na wiele sposobów. Zarówno do przekąsek słodkich, jak i słonych. Tymczasem, przedstawiam kolejną odsłonę ciasta filo na słodko. Pewnie zapytacie gdzie można kupić ciasto filo? Cóż... Pewnie Was to zdziwi, ale w dzisiejszych czasach możemy dostać wszystko w supermarketach - od asa po Auchan i Tesco - 300g ciasta filo za 5-6zł :). W porównaniu w sklepie "kuchnie świata" - ciasto filo kosztuje 20zł...Ciekawe skąd u nich się biorą tak wygórowane ceny? Wróćmy jednak do inspiracji dnia - do tego potrzebujemy blaszki na babeczki (można dostać, np. w Auchanie) oraz odrobiny wyobraźni :).

Filo roses with apple mousse


Składniki:
2 arkusze ciasta filo )w opakowaniu znajdziecie 7 arkuszy
50g masła
1 jabłko
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
sok z połowy cytryny
ok. 125ml wody


Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Klarujemy masło w garnku, pozbywamy się szumowin. Blaszkę do babeczek smarujemy klarowanym masłem. Arkusz ciasta filo dzielimy na 3 paski równej grubości i następnie każdy pasek dzielimy na 3 kwadraty. Smarujemy każdy kwadracik masłem i wkładamy po dwa kwadraciki do formy na jedną babeczkę (blacha na babeczki ma ich ok 12-15). Ważne by ciasto było delikatnie poszarpane, postępujemy tak z kolejnymi "dziurkami". Polewamy formy do babeczek resztą masła. Wkładamy do piekarnika na 10 - 15min do uzyskania złocisto-brązowego koloru.

Myjemy jabłko, a następnie obieramy je ze skórki i kroimy na małe ćwiarteczki. Wrzucamy kawałki jabłka do rondelka i zalewamy je wodą, tak aby je przykryły, dolewamy sok z cytryny. Gotujemy do miękkości. Dodajemy miód jednocześnie mieszając. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zawartość garnuszka. Dodajemy cynamon, mieszamy i gotowe :).

Wyjmujemy różyczki z foremek i czekamy do ostygnięcia. Do każdej wkładamy po łyżeczce musu jabłkowego i przyozdabiamy listkiem mięty.

Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz