Gotowanie to najlepsze lekarstwo na świecie! Dlaczego? Po pierwsze, czujesz się lepiej, bo nie myślisz o przeziębieniu. Po drugie, dajesz z siebie wszystko, by wykonać coś specjalnego dla swoich najbliższych. A zatem... włącz muzykę i do dzieła! :)
Dzisiaj przedstawiam prościutki przepis na szarlotkę z kruszonką i nutką karmelu - połączenie słodyczy, odrobiny kwaskowości i goryczki tworząc idealny balans ;).
Szarlotka z kruszonką i nutką karmelu
Składniki:
Ciasto
- 100 g masła
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 jajko
- cukier wanilinowy
- 1 1/2 szkl mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- 4 (kwaśne) jabłka
- cynamon
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów włoskich (rozłupanych)
- odrobina mąki ziemniaczanej
- szczypta cukru brązowego (ok. 3 łyżeczki)
Kruszonka
- 1/2 szkl płatków jaglanych
- garść wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru brązowego
- szczypta cynamonu
- 1/4 szklanki mąki
- 50 g masła
- garść płatków migdałowych
Karmel
- 1 szkl cukru
- 50 g masła
- 200 ml śmietanki 36%
- 1/2 szkl cukru pudru
Piekarnik ustawiamy na 180 st. z termoobiegiem. Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do formy kuli. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na spód ciasto, dziurkujemy wykałaczką i wstawiamy do piekarnika na 15 - 20 min do uzyskania złotego koloru. Następnie zabieramy się za nadzienie. Obieramy jabłka ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Kładziemy plasterki jabłka na upieczone ciasto (do przykrycia - 1 warstwa). Posypujemy szczyptą cukru brązowego, następnie garść żurawiny (wcześniej umoczonej we wrzątku), kilka drobno posiekanych kawałków orzecha włoskiego i szczypta mąki ziemniaczanej. Postępujemy identycznie z kolejnymi dwoma warstwami. Wkładamy ciasto do piekarnika na ok. 30 min.
W międzyczasie zabieramy się za karmel. Do rondelka wsypujemy cukier i ustawiamy duży ogień. Zostawiamy garnek do momentu roztopienia się cukru (nie mieszamy). Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy masło i śmietanę, jednocześnie mieszając. Na koniec dodajemy cukier puder i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy z ognia.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Polewamy karmelem ciasto. Resztę karmelu zlewamy do słoika lub pojemnika.
Smacznego !! :)
Cooking and baking is the best treatment in the world! Why? First of all, you feel better cause you don't think about your cold. Secondly, you do your best for making sth special for your relatives. So... Just turn on the music and keep on cooking! :)
Today I present very easy recipe for apple crumble with caramel (homemade).
Apple crumble pie with caramel
Ingredients:
Pastry
- 100g butter
- 1/2 cup of powdered sugar
- 1 egg
- vanilla sugar (1 bag)
- 1 1/2 cup of flour
- 1 tsp of baking powder
Filling
- 4 (sour) apples
- cinnamon
- 100g dried cranberries
- 50g walnuts
- hit of potato flour
- pinch of brown sugar (about 3 tsp)
- handful of flaked almonds
Crumble
- 1/2 cup of millet flakes
- handful of coconut shreds
- 4 tbs of brown sugar
- pinch of cinnamon
- 1/4 cup of flour
- 50g butter
Caramel
- cup of sugar
- 50g butter
- 200ml of cream
- 1/2 cup of powdered sugar

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz