niedziela, 8 stycznia 2017

Delicious pancakes with white cheese and candied orange - Smakowite naleśniki z twarogiem i kandyzowaną skórką pomarańczową

Delicious pancakes with white cheese and candied orange - Smakowite naleśniki z twarogiem i kandyzowaną skórką pomarańczową



Mam smaka na naleśnika, czyli naleśniki z twarogiem i kandyzowaną skórką pomarańczową to mój pomysł na niedzielny obiadek dla rodzinki. Kto powiedział, że obiad musi być zawsze na wytrawnie? Skoro po obiedzie przygotowujemy kawę i nakładamy po kawałku ciasta to czemu by nie przygotować danie 2 w 1? :) Trochę słodko, jak najbardziej zdrowo, uczta dla podniebienia, a dla ciała...bogactwo proteinek płynących z twarogu :).

Składniki (7-8 porcji):

Ciasto naleśnikowe:

  • 3 jajka
  • 50g masła
  • cukier wanilinowy + 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • szkl mąki
  • 200ml mleka
  • 200ml wody gazowanej
Farsz:
  • 500g twarogu chudego
  • 4 łyżki mleka
  • 3 żółtka
  • cukier wanilinowy - 32g
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 100g

Dodatkowo: skórka boczku do smażenia, wykałaczki
Do ozdoby: roztopiona tabliczka czekolady (mlecznej lub gorzkiej, zależnie od preferencji), garść pokruszonych orzechów włoskich

Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy masło oraz cukier. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę. Później dodajemy budynie, mleko, wodę i mąkę i dalej miksujemy. Jeśli masa będzie zbyt płynna, wtedy dodajemy odrobinę mąki. Warto pozostawić ciasto naleśnikowe na noc w lodówce lub przynajmniej 2h.

Rozgrzewamy patelnię, smarujemy skórką boczku i wylewamy za pomocą chochli porcję ciasta naleśnikowego. Podnosimy patelnię delikatnie nad ogieniem, wykonujemy koliste ruchy do momentu ścięcia się ciasta. Odczekujemy chwilę i za pomocą widelca podważamy naleśnik, przy pomocy łopatki obracamy naleśnik (dla odważnych: można podrzucić - uwaga! Może spaść na ziemię, więc zalecam ostrożność ;)). Po chwili zdejmujemy naleśnik na talerz i formujemy kolejny itd.

Kiedy naleśniki będą gotowe, przyjdzie czas na farsz. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni. Do miski wrzucamy twaróg, cukier, żółtka, mleko i skórkę pomarańczową i wszystko mieszamy. Wyjmujemy wykałaczki. Na środku naleśnika kładziemy porcję twarogu (ok. łyżki), zawijamy naleśnik w kopertę - najpierw bok prawy i lewy, a później dolny i górny i "spinamy" dwoma wykałaczkami. Postępujemy w ten sam sposób z pozostałymi naleśnikami. Wkładamy do piekarnika na ok 10 - 15min.

W międzyczasie przygotowujemy dekorację. W garnku podgrzewamy wodę, na garnku kładziemy  metalową miseczkę i wrzucamy czekoladę w kostkach. Mieszamy łyżką do momentu roztopienia się czekolady. Na końcu dodajemy odrobinę mleka i mieszamy do momentu połączenia się składników.

Wyjmujemy naleśniki z piekarnika, wyjmujemy wykałaczki, kładziemy na talerze, ozdabiamy naleśniki czekoladą i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

Bon appetit! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz