sobota, 7 maja 2016

Batatowa rozkosz, czyli frytki batatowe z sosem migdałwoym --> sweetpotato fries with almond sauce

Sunny May and i feel like lying on the beach and sunbathing :D. So for today I fancy sth special and tropical... sweetpotato fries!

Majowy powiew wiatru, słoneczko przygrzewające niczym na tropikalnej wyspie, to te chwile kiedy aż chce się spędzać czas na zewnątrz, bądź pomysły kulinarne same do głowy nam wędrują :D. Tak było dzisiaj ze mną, dlatego na dzisiaj proponuje frytki belgijskie z sosem migdałowym - tropikalne danie, pasujące do obecnej pogody :).

Sweetpotato fries with almond sauce
Sweetpotato fries with almond sauce


Składniki:
  • batat
  • rozmaryn, bazylia
  • 2 łyżki oliwy
  • sól himalajska, pieprz cayenne (do smaku)
Sos migdałowy:
  • 2 łyżki masła migdałowego (dobrze jakby nie było bardzo zbite - użyłam Horizon "Witte amandel pasta)
  • sól, pieprz cayenne, odrobina stewii
  • 3-4 łyżki wody
  • łyżka soku z cytryny
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni z termoobiegiem, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Obieramy batata, myjemy i dokładnie suszymy. Kroimy w słupki, wrzucamy do miski i dodajemy oliwę, rozmaryn, bazylię, sól oraz pieprz cayenne i mieszamy. Wykładamy nasze frytki na blaszkę i wkładamy do piekarnika na ok. 20min. Teraz zabieramy się do robienia sosu. Do miski dodajemy 2 łyżki masła migdałowego, wodę, sok z cytryny, sól, pieprz cayenne i odrobinę stewii i mieszamy. Sos powinien być pół-płynny (jak ciasto do naleśników :P).
Wyjmujemy frytki, wykładamy na talerze i polewamy sosem.

Bon appettit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz