niedziela, 1 maja 2016

Salmon with teriyaki sauce

Healthy lifestyle...fit lifestyle... a lot of vegatables, fruits and good proteins are the most important things to keep fit :).
For today, salmon with teriyaki sauce! Salmon has plenty of Omega 3 which is necessary for our body and also for our brain :).

Majowy niedzielny obiad...hmm i co by tu przyrządzic? Może rybkę? :) W takim razie dzisiejszy strzał pada na łososia zainspirowanego na bazie różnych przepisów oraz mojej inwencji twórczej :).

Salmon with teriyaki sauce
Salmon with teriyaki sauce


Składniki:
  • 0,5kg łososia atlantyckiego (filet)
  • 3 orzechy włoskie rozdrobnione
  • pieprz cayenne
  • sól himalajska
Sos teriyaki (oraz marynata do łososia):
  • 4 łyżki sosu sojowego z melasą
  • łyżeczka cukru brązowego
  • łyżka soku z cytryny/limonki
  • łyżka startego imbiru
  • starty ząbek czosnku (dałam granulowany, bo niestety nie miałam go na stanie)
Dodatkowo: ananas i zestaw surówek

Wykonanie:
Przygotowujemy sos teriyaki: do miseczki dodajemy sos sojowy z melasą, cukier brązowy, sok z cytryny, imbir oraz czosnek i mieszamy. Następnie myjemy naszego fileta z łososia, zdejmujemy skórkę (tą szarą z łuskami), kroimy na 4 mniejsze kawałki i wkładamy do marynaty i do lodówki na godzinę. 
Piekarnik wstawiamy na 230 stopni, łososia wyjmujemy z marynaty, solimy i pieprzymy każdy kawałek i wykładamy łososia na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5min. Pozostały sos przelewamy do garnka i podgrzewamy aż zgęstnieje.
Kroimy ananasa na kawałki (trójkąty). Wyjmujemy łososia i wykładamy na talerze. Do tego dokładamy ananasa i polewamy wszystko sosem teriyaki.

Buono appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz