środa, 11 maja 2016

Rainbow salad, czyli sałatka kolory tęczy

The spring is one of four season when everything is arousing to the life so our dishes should be colorful to show our emotion during this season :). We should eat healthy and colorful... so maybe can we prepare the rainbow salad? Keep fit and feel happy :).

Wiosną wszystko budzi się do życia...rośliny, kwiaty, zwierzęta oraz my. Zatem także na naszych talerzach powinny się pojawić związane z tym stanem uczucia, czyli czas na kolorowe dania :). Na dzisiaj proponuję "rainbow salad, czyli sałatka kolory tęczy".

Rainbow salad, czyli sałatka kolory tęczy
Rainbow salad


Składniki:

  • 30g fety
  • 150g filetu z kurczaka
  • garść jarmużu
  • średni pomidor
  • 1/3 ogórka
  • plaster czerwonej cebuli (2cm)
  • łyżeczka prażonych ziaren słonecznika
  • suszona bazylia
  • łyżka sosu pomidorowo-papajowego
  • sól himalajska i pieprz cayenne (do smaku)
Wykonanie:
Kroimy kurczaka na kawałki, dodajemy ulubione przyprawy (ja daję pieprz cayenne i curry) i smażymy na oliwie lub oleju kokosowym. Wrzucamy gotowego kurczaka do miski, dodajemy jarmuż. Kroimy pomidor, ogórek, cebulę na drobne kawałki i dorzucamy do miski. Dodajemy łyżkę sosu pomidorowo-papajowego, bazylię, szczyptę soli oraz pieprzu cayenne i mieszamy. Sałatkę dzielimy na dwie miseczki, na górze każdej kładziemy po połowie fety, posypujemy bazylią i ziarnami słonecznika (uprzednio uprażonymi na suchej patelni).

Buono appetito!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz