The spring is one of four season when everything is arousing to the life so our dishes should be colorful to show our emotion during this season :). We should eat healthy and colorful... so maybe can we prepare the rainbow salad? Keep fit and feel happy :).
Wiosną wszystko budzi się do życia...rośliny, kwiaty, zwierzęta oraz my. Zatem także na naszych talerzach powinny się pojawić związane z tym stanem uczucia, czyli czas na kolorowe dania :). Na dzisiaj proponuję "rainbow salad, czyli sałatka kolory tęczy".
Rainbow salad, czyli sałatka kolory tęczy
![]() |
| Rainbow salad |
Składniki:
- 30g fety
- 150g filetu z kurczaka
- garść jarmużu
- średni pomidor
- 1/3 ogórka
- plaster czerwonej cebuli (2cm)
- łyżeczka prażonych ziaren słonecznika
- suszona bazylia
- łyżka sosu pomidorowo-papajowego
- sól himalajska i pieprz cayenne (do smaku)
Wykonanie:
Kroimy kurczaka na kawałki, dodajemy ulubione przyprawy (ja daję pieprz cayenne i curry) i smażymy na oliwie lub oleju kokosowym. Wrzucamy gotowego kurczaka do miski, dodajemy jarmuż. Kroimy pomidor, ogórek, cebulę na drobne kawałki i dorzucamy do miski. Dodajemy łyżkę sosu pomidorowo-papajowego, bazylię, szczyptę soli oraz pieprzu cayenne i mieszamy. Sałatkę dzielimy na dwie miseczki, na górze każdej kładziemy po połowie fety, posypujemy bazylią i ziarnami słonecznika (uprzednio uprażonymi na suchej patelni).
Buono appetito!:)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz