wtorek, 15 marca 2016

Chickpea fricassee - Potrawka z ciecierzycy

Wanna try sth new? What do you think about vegetarian meal?
Healthy lifestyle means balanced diet, which consists of proteins, carbohydrates, fats and fibre. It's important to compose appropriate diet to keep your body in good condition. When we graze, it means that sth is wrong with our daily diet. The important things are proteins and fibre, when they will be composed well then we wouldn't even get to know what does snack means ;).

Studiowanie dwóch kierunków niestety ma to do siebie, że brakuje na cokolwiek czasu. Tym bardziej, że mam mnóstwo zainteresowań, które jednocześnie rozwijam... Jednakże o ile to będzie tylko możliwe, obiecuję częściej wstawiać pomysły na dania, deserki, sałatki co tylko mi wpadnie do głowy :).
Dzisiaj chciałabym wam zaproponować danie wegetariańskie - Potrawkę z ciecierzycy.
Danie nie zawiera ani glutenu ani laktozy ani jakichkolwiek produktów uczulających. Jest szybkie, proste i przede wszystkim smaczne :).

Chickpea fricassee - Potrawka z ciecierzycy
Chickpea fricassee


Składniki:
  • szklanka ciecierzycy
  • hot curry spice paste - Patak
  • warzywa na patelnie - greckie
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka stewii
Ciecierzycę zalać zimną wodą, najlepiej na noc przed jej gotowaniem. Następnie odlewamy i gotujemy w garnku z osoloną wodą ok 1h. Kroimy drobno cebulę i czosnek. Rozgrzewamy na patelni łyżeczkę oleju kokosowego i smażymy cebulę z czosnkiem, pod koniec solimy. Dorzucamy warzywa na patelnię i dusimy do miękkości, następnie dodajemy 2-3 łyżeczki pasty (uwaga pasta jest naprawdę ostra, ja dodałam 3 łyżeczki, jeśli chcecie delikatniejsze danie dajcie 2) oraz szklanka wody i mieszamy. Dusimy aż większość wody wyparuje i na końcu dodajemy stewię. 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz