Sweets, sweets too much sweets! High time to change it and eat clean and healthy...
Just one step, but how huge influence...
Powroty do domu niestety zawsze kończą się zrywaniem z wszelkimi ograniczeniami..Cóż, chyba w ogóle nie istnieją... Po prostu delektujemy się chwilą, smakiem nie myśląc o tym co przyniesie kolejny dzień. Może to coś czego czasami potrzebujemy? Taka odskocznia od szarej rzeczywistości, chwilowa produkcja endorfin i nieziemskiego szczęścia? Zapewne... ale teraz najwyższy czas to naprawić i wrócić do zdrowych nawyków, dlatego proponuje dzisiaj klasyczną wątróbkę z cebulką i jabłuszkiem. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie, a zatem odrobina suszonej żurawiny...
Chicken liver with onion, apple and cranberries
![]() |
| Chicken liver with onion, apple and cranberries |
Składniki na 2-3 porcje:
- 0,5 kg kurzej wątróbki
- średnie jabłko
- mała cebula
- garść suszonej żurawiny
- łyżeczka masła
- pieprz cayenne, sól
Myjemy wątróbkę pod bieżącą wodą i oczyszczamy ja z rzęchów. Obieramy jabłko i cebulę, kroimy na drobne plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy wątróbkę (solimy pod koniec bo mięso nam stwardnieje) z jednej strony i w momencie kiedy zobaczymy, że zacznie się zmieniać kolor górnej strony wątróbki wtedy przewracamy na drugą stronę. Smażymy chwilę, dodajemy szczyptę soli i cayenne, mieszamy. Dorzucamy cebulę wraz z jabłkiem i dusimy razem. Pod koniec dodajemy żurawinę.
Jako dodatek: buraczki, wafle ryżowe albo ziemniaki
Bon appetit!! :)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz