środa, 17 lutego 2016

chicken liver with onion, apple and cranberries

Sweets, sweets too much sweets! High time to change it and eat clean and healthy...

Just one step, but how huge influence...

Powroty do domu niestety zawsze kończą się zrywaniem z wszelkimi ograniczeniami..Cóż, chyba w ogóle nie istnieją... Po prostu delektujemy się chwilą, smakiem nie myśląc o tym co przyniesie kolejny dzień. Może to coś czego czasami potrzebujemy? Taka odskocznia od szarej rzeczywistości, chwilowa produkcja endorfin i nieziemskiego szczęścia? Zapewne... ale teraz najwyższy czas to naprawić i wrócić do zdrowych nawyków, dlatego proponuje dzisiaj klasyczną wątróbkę z cebulką i jabłuszkiem. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie, a zatem odrobina suszonej żurawiny...

Chicken liver with onion, apple and cranberries

Chicken liver with onion, apple and cranberries

Składniki na 2-3 porcje:
  • 0,5 kg kurzej wątróbki
  • średnie jabłko
  • mała cebula
  • garść suszonej żurawiny
  • łyżeczka masła
  • pieprz cayenne, sól
Myjemy wątróbkę pod bieżącą wodą i oczyszczamy ja z rzęchów. Obieramy jabłko i cebulę, kroimy na drobne plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy wątróbkę (solimy pod koniec bo mięso nam stwardnieje) z jednej strony i w momencie kiedy zobaczymy, że zacznie się zmieniać kolor górnej strony wątróbki wtedy przewracamy na drugą stronę. Smażymy chwilę, dodajemy szczyptę soli i cayenne, mieszamy.  Dorzucamy cebulę wraz z jabłkiem i dusimy razem. Pod koniec dodajemy żurawinę.

Jako dodatek: buraczki, wafle ryżowe albo ziemniaki

Bon appetit!! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz