wtorek, 29 marca 2016

Les Pâques, Easter, Πάσχα, Pasqua - Wielkanoc!!

Traditionally Easter is very important festival in the church because of ressurection of Christ... For familly is a good time for meeting...On Sunday we go to church with Easter basket to bless the food. What do we put in? We put in bread as a symbol of body the Christ, the eggs as a victory of death, salt as katharsis (from evil), meat as wealth, fertility and health.

But i like changes so i planned to prepare different Easter - Mediterranean ( because of my passion to the foregn languages).

First of all, I planned to prepare sth with French pastry...finally I made 3 different dishes with it! :D One of them I prepared with homemade French pastry - made on my own :).

Zatem mamy Wielkanoc, tzn. już jest po...ale uznajmy, że jeszcze zajączek kica gdzieś blisko nas :D. W tym roku zdecydowałam się na zmianę menu i zaskoczenie gości czymś zupełnie nowym, ale też czymś z czym się utożsamiam, a mianowicie z kuchnia śródziemnomorską :).
Na początek proponuję pyszności z ciasta francuskiego - jak zrobic samemu ciasto francuskie, co można z niego zrobic czyli przykładowe kreatywne przepisy Charoumeni :).

How to make croissants by homemade French pastry
Croissants

Składniki:
  • 30g drożdży
  • 1/3 szklanki z ciepłą wodą
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka soli (lub łyżka jeśli wolicie by wyszło mniej słodkie)
  • szklanka ciepłego mleka
  • kostka masła
  • jajko
Drożdże rozdrobnic w filiżance z dodatkiem 2-3 łyżeczek cukru, aż uzyskacie płynną konsystencję, do tego dodajemy wodę o temp. pokojowej i mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie do miski dodajemy mąkę, sól, cukier, mleko i drożdże. Wyrabiamy ciasto, formując je w kulkę, gdy to zrobimy to smarujemy miskę masłem, wkladamy tam nasze ciasto, przykrywając miskę  folią i odkładamy na godzinę do urośnięcia. Po godzinie wkladamy miskę z ciastem do lodówki na min. 30 min (u mnie na cala noc).
Wyjmujemy z lodówki maslo i rozplaszczamy je na ksztalf prostokata o grubosci 1cm, ciasto rozwalkujemy na prostokat i wkladamy ciasto i maslo do lodowki na ok 30min. Rozwalkowujemy ciasto na prostokat dwukrotnie wiekszy jak prostokat masla, na dole ciasta kladziemy maslo i skladamy ciasto na pol, nastepnie rozwalkowujemy calosc na jak najwiekszy prostokat. Dolna czesc skladamy, ale tak mniej wiecej w 1/4, druga czesc ciasta do niej dokladamy (wyglada jak teczka, koperta :D) i jeszcze raz skladamy na pół, odrobinę rozwalkowujemy ciasto by prostokąt byl odrobine szerszy. Obracamy i jeszcze raz rozwalkowujemy na jak najwiekszy prostokat, skladamy go na 3 czyli dolna czesc do polowy i gorna nakladamy na dolna czesc. Delikatnie rozwalkowujemy i wkladamy do lodowki na godzine. Dzielimy ciasto na 3 prostokaty. Bierzemy jeden, rozwalkowujemy i wykrawamy trojkaty. Rozszerzamy dolna podstawe trojkata i zawijamy w rulonik, tworzac rogalika, rogi odginamy do dolu i tak postepujemy z kazdym rogalikiem. Smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Mozemy rowniez dodawac rozne farsze do rogalikow od sera i szynke po czekolade, dzem co nam sie tylko zamarzy :). Odstawiamy na godzine rogaliki by odrobine wyrosly i wstawiamy do piekarnika do momentu zarumienienia. 
Smacznego!!

Filled carrots
Filled carrots


Składniki:
  • ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • koperek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka majonezu
  • sól
  • 2 ciasta francuskie
  • wafelki do lodów (rożki)
  • koperek - jako marchewkowa nac, ogonek
na glazurę:
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka mleka
  • roztrzepane żółtko
Na początku robimy nasze marchewki. Wlączamy piekarnik na 180 stopni. Rozmrożone ciasto francuskie wyjmujemy na blat, przygotowujemy wafelki do lodów. Ciasto francuskie dzielimy na kilka paskow. Owijamy kazdy wafelek spiralnie pasakami ciasta francuskiego. Robimy glazurę: do filiżanki dodajemy koncentrat, mleko, mieszamy i na koncu zoltko. Smarujemy ta glazura nasze marchewki. Marchewki kladziemy na blaszce z papierem do pieczenia i wkladamy do piekarnika do momentu zarumienienia.
Teraz  zabieramy się za farsz do naszych marchewek: Kroimy na drobną kosteczkę ogórek, rzodkiewkę, jajka, kroimy koperek, dodajemy majonez i przyprawiamy solą. Wkładamy do lodówki. 
Kiedy foremki marchewkowe nam ostygną, wkladamy do srodka farsz i przyozdabiamy koperkiem i voila mamy piekne faszerowane marchewki :). Farsz oczywiście możecie zrobic wg wlasnego uznania :).

Roses with cheese and smoked chicken
roses with cheese and smoked chicken


składniki:
  • ciasto francuskie
  • ser żółty/ kozi
  • wędzony kurczak/ szynka
  • jajko do posmarowania
  • sezam do posypania
Wstawic piekarnik na 180 stopni. Rozmrozone ciasto francuskie pokroic na paseczki, jak przy marchewkach. pokroic ser i wedzonego kurczaka na kawaleczki, poukladac na paseczkach ciasta francuskiego. Zwijamy paseczek w ksztalt slimaka, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Wkladamy do piekarnika i pieczemy do momentu zarumenienia. Łatwo, szybko, smacznie i milo dla oka. Bon appetit! :) 


2 komentarze:

  1. Zawsze na czas <3, Wielkanoc mogłaby jeszcze trwać xd

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak :D no moglaby...egl powinnismy miec wiecej wolnego :D

    OdpowiedzUsuń