Zupy, kremy tak bardzo zapominane i tak często pomijane w dzisiejszym zabieganym świecie...a bo nie mam czasu, a bo znowu będziemy jeść tą pomidorową przez 3 dni, a bo to tyle czasu zajmuje, a mi się przecież tak nie chce...chociaż w sumie bym zjadła, ale głodżilla doskwiera... Koniec z marudzeniem! Czas na nowe spojrzenie na zupki - czas na przepyszne zupy-krem, które są odpowiednie zarówno dla maluchów jak i dla każdego z nas. Oczywiście odpowiednie doprawienie zupy zależy od preferencji, oraz od tego komu podajemy (małym dzieciom nie podamy zbyt pikantnej zupy).
Aby uciec od rutyny i schematyzacji dań, postanowiłam zwrócić się w kierunku zup-krem, których smak i wygląd kusi nie tylko do degustacji, ale i poświecenia chwili czasu na jej przyrządzenie. Krem, który dzisiaj wam przedstawię, będzie opierał się na głównym składniku jakim są grzyby, ale również na fasolce - roślinie strączkowej, bogatej w białko - zatem jak najbardziej zalecanej dla osób aktywnych....do tego kurczaczek...czego można chcieć więcej??
![]() |
| Spicy mushroom cream soup |
Pikantny
krem pieczarkowy z kurczakiem
- szkl bulionu
- filet z kurczaka
- 200g pieczarek
- puszka białej fasoli gotowanej na parze
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- oregano, pietruszka
- szczypta soli i pieprzu cayenne
Zagotowujemy bulion z kurczakiem (tak by zmiękł). Kroimy pieczarki
w plasterki, czosnek w drobną kosteczkę. Następnie rozpuszczamy
masło na patelni i dodajemy najpierw czosnek, dusimy chwilę a
następnie dodajemy pieczarki, dusimy przez 5min. Na końcu solimy
pieczarki. Przesypujemy do miski fasole i blendujemy, następnie
dodajemy pieczarki i robimy to samo, na końcu dodajemy szklankę
bulionu i mieszamy. Dodajemy soli, pieprzu cayenne, oregano i
przelewamy do garnka. Gotujemy jeszcze z 5min, dokładamy kurczaka i
wylewamy do półmisków, ozdabiamy pietruszką.

Świetnie brzmi :), ciekawy pomysł z fasolą ;p uwielbiam zupy kremy.
OdpowiedzUsuńNawet jedną miałaś okazję jeść :D
Usuń