piątek, 4 grudnia 2015

Chicken liver with nectarine and onion - Kolorowo mi, czyli wątróbka z nektarynką, zieloną papryką i cebulą

Dzisiaj pokażę wam jak łatwo zastąpić tradycyjne jabłko dodawane do wątróbki. Na to, przyznam szczerze, wpadłam przypadkowo jednego dnia, kiedy to właśnie chciałam przyrządzić tradycyjną wątróbkę z jabłkiem i cebulą... Po otwarciu lodówki okazało się, że wszelkie możliwe jabłka nagle wyparowały gdzieś w powietrzu a jedynie co mi pozostało to nektarynka i zielona papryka...Pomyślałam: cóż, raz kozie śmierć, spróbować warto, a że lubię eksperymentować, to z decyzją nie czekałam długo i po chwili zabrałam się do pracy.

Przy okazji chciałabym wspomnieć, że papryka jest źródłem witaminy C, potasu i wapnia. Witaminy A i E, które również zawiera mają właściwości antyoksydacyjne, sprzyjające naszej ,,wiecznej" młodości. Przede wszystkim czerwona papryka, ale papryki żółta i zielona nie różnią się zbytnio względem czerwonej. 

Nektarynka zawiera mnóstwo witamin: C, E, B1, B2,  beta-karoten, potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, mangan, miedź,  błonnik pokarmowy - a zatem sprzyja odporności organizmu oraz odpowiedniej przemianie materii.

Wątróbka to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka (a jak wiadomo, białko jest najważniejsze w naszym życiu, gdyż to właśnie ono odpowiada za odbudowę naszych komórek w organizmie). Poza tym jest również znakomitym źródłem żelaza, cynku oraz witaminy B zalecanej szczególnie przy aktywnym trybie życia. No i...nie zapominajmy o tym, że wątróbka jest śmiesznie tania, więc każdy może sobie na nią pozwolić o każdej porze dnia i nocy :D.


Chicken liver with nectarine and onion

Kolorowo mi, czyli wątróbka drobiowa z nektarynką, zieloną papryką i cebulką (2 porcje)

Składniki:
  • 350g wątróbki drobiowej
  • zielona papryka
  • średnia cebula
  • 2 nektarynki
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego
  • sól

Myjemy wątróbkę i pozbywamy się rzęchów. Kroimy cebulę w piórka, nektarynki i paprykę w kosteczki. Podgrzewamy na patelni olej kokosowy i smażymy cebulę na złoty kolor, doprawiamy solą. Następnie dodajemy nektarynki i paprykę by się razem podusiły przez ok. 5Min. Odsuwamy cebulę z papryką i brzoskwiniami, dodajemy wątróbkę, smażymy z obu stron po 4-5min – musi się dobrze ściąć. Wykładamy na talerz.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz