Dzisiaj pokażę wam jak łatwo zastąpić tradycyjne jabłko dodawane do wątróbki. Na to, przyznam szczerze, wpadłam przypadkowo jednego dnia, kiedy to właśnie chciałam przyrządzić tradycyjną wątróbkę z jabłkiem i cebulą... Po otwarciu lodówki okazało się, że wszelkie możliwe jabłka nagle wyparowały gdzieś w powietrzu a jedynie co mi pozostało to nektarynka i zielona papryka...Pomyślałam: cóż, raz kozie śmierć, spróbować warto, a że lubię eksperymentować, to z decyzją nie czekałam długo i po chwili zabrałam się do pracy.
Przy okazji chciałabym wspomnieć, że papryka jest źródłem witaminy C, potasu i wapnia. Witaminy A i E, które również zawiera mają właściwości antyoksydacyjne, sprzyjające naszej ,,wiecznej" młodości. Przede wszystkim czerwona papryka, ale papryki żółta i zielona nie różnią się zbytnio względem czerwonej.
Nektarynka zawiera mnóstwo witamin: C, E, B1, B2, beta-karoten, potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, mangan, miedź, błonnik pokarmowy - a zatem sprzyja odporności organizmu oraz odpowiedniej przemianie materii.
Wątróbka to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka (a jak wiadomo, białko jest najważniejsze w naszym życiu, gdyż to właśnie ono odpowiada za odbudowę naszych komórek w organizmie). Poza tym jest również znakomitym źródłem żelaza, cynku oraz witaminy B zalecanej szczególnie przy aktywnym trybie życia. No i...nie zapominajmy o tym, że wątróbka jest śmiesznie tania, więc każdy może sobie na nią pozwolić o każdej porze dnia i nocy :D.
![]() |
| Chicken liver with nectarine and onion |
Kolorowo
mi, czyli wątróbka drobiowa z nektarynką, zieloną papryką i
cebulką (2 porcje)
Składniki:
- 350g wątróbki drobiowej
- zielona papryka
- średnia cebula
- 2 nektarynki
- 1-2 łyżki oleju kokosowego
- sól
Myjemy wątróbkę i pozbywamy się rzęchów. Kroimy
cebulę w piórka, nektarynki i paprykę w kosteczki. Podgrzewamy na
patelni olej kokosowy i smażymy cebulę na złoty kolor, doprawiamy
solą. Następnie dodajemy nektarynki i paprykę by się razem
podusiły przez ok. 5Min. Odsuwamy cebulę z papryką i
brzoskwiniami, dodajemy wątróbkę, smażymy z obu stron po 4-5min –
musi się dobrze ściąć. Wykładamy na talerz.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz