Bywają takie dni kiedy za oknem jest słota a my nie mamy zupełnie ochoty na ruszanie się z domu, a jednocześnie chcielibyśmy zjeść coś dobrego, szybkiego, przygotowanego w domu. W tym momencie do głowy przychodzi oczywiście pizza... ale nie taka z pizzeri, bo szczerze mówiąc czy wiemy co tak naprawdę do niej wkładają? Czy nie korzystają z ulepszaczy smaków i wszelkich konserwantów? Co dodają do sosów??
Osobiście nie raz zawiodłam się na kupnej pizzy, a bo była za zimna, a bo składniki były zepsute...a bo wygląd nie ten...a bo sos za rzadki, do niczego nie podobny...bo chorowałam przez głupią pizzę...
Dlatego dzisiaj mam dla was pomysł na domową pizzę, niecodzienną bo na bazie farszu jajecznego tzw. quiche :).
![]() |
| Quiche with chicken |
Quiche
with chicken
Ciasto:
- 1/2 szkl mąki kasztanowej
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 5 łyżek mąki kokosowej
Jeśli mamy w domu tylko mąkę pszenną, nie martwmy się, tylko śmiało po nią sięgajmy - 200g mąki pszennej :)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- sól morska, pieprz lub ostra pasta (użyłam węgierskiej), cukier – do smaku
- opcjonalnie 1-2 łyżki gorącej wody
Farsz:
- 5 jajek
- filet z kurczaka, pokrojony na kawałki i usmażony
- 3 pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki
- pieczarki umyte i pokrojone na plasterki
- 1-2 plastry koziego sera
- sól morska, pieprz cayenne– do smaku
- odrobina masła do smażenia
- łyżeczka oleju kokosowego (do smażenia kurczaka)
Wstawiamy
piekarnik na 180o.
Mąki,
proszek do pieczenia oraz przyprawy mieszamy
w misce. Następnie dodajemy masło, jajka, po czym ugniatamy ciasto. Uwaga
jeśli ciasto jest zbyt zbite dodać należy odrobinę gorącej wody.
Tak
przygotowane ciasto wykładamy cienko na blachę lub tortownicę
(uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem
– nie dotyczy form silikonowych), pamiętając by pokryć boki
tarty. Wstawiamy do piekarnika na 10min.
Rozgrzewamy
patelnię z odrobiną masła i wsypujemy pokrojone pieczarki. Smażymy i doprawiamy solą do smaku. Do miski
wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz wg uznania, pokrojone pomidorki
oraz pieczarki i delikatnie mieszamy. Pokrojonego kurczaka, przyprawiamy wg uznania np. z curry i pieprzem cayenne lub z przyprawą do gyrosa i smażymy na odrobinie oleju kokosowego.
Na upieczony
spód kładziemy kawałki usmażonego kurczaka następnie
wylewamy masę jajeczną na ciasto i możemy posypać ulubionymi ziołami bazylią lub oregano. Rwiemy plastery sera koziego na kawałeczki
i rozrzucamy po cieście. Wkładamy do piekarnika na 25-30min.
Smacznego!!

O jacie, jak to cudnie wygląda, teach me Master :D
OdpowiedzUsuńChorowanie przez pizze ;p
Coś o tym wiemy nie? :D well, when do you want to study culinary craziness? :D
OdpowiedzUsuńHaha, jo :d, hmmm, maybe now? ;D
OdpowiedzUsuńoh, really? Then, come on! :D
OdpowiedzUsuń