Zamiłowanie do greckiej kultury rozpoczęło się u mnie z chwilą gdy dowiedziałam się, że moje imię pochodzi z greki od słowa katharos, katharsis i oznacza tyle co czysta, dziewicza, bez skazy. Poza samym imieniem istnieje również mnóstwo innych powodów dlaczego czuje sentyment do tej a nie innej kultury. Jednym z nich jest różnorodna w smakach kuchnia śródziemnomorska, która nie rzadko jest moją inspiracją w łączeniu nowych smaków, kreowaniu nowych dań.
Grecja jest krajem płynącej oliwy oraz nieziemskiego w smaku, słonawego sera feta, który może być dodatkiem do wielu dań, tworząc niesamowity akompaniament smaków.
Jedną z ważniejszych przystawek greckich, która przychodzi jako pierwsza na myśl jest oczywiście sałatka grecka. Nie jest to jednak taka sałatka jaką sobie powszechnie wyobrażamy w Polsce, ponieważ nie zawiera sałaty, a składniki jej nie są drobno pokrojonymi elementami układanki.
Zanim zdradzę, jak powinno się przyrządzić sałatkę grecką, chciałabym przytoczyć ciekawostkę, jaką jest sama nazwa sałatki. W Grecji tą sałatkę nazywa się choriatiki - co można by tłumaczyć jako wiejska sałatka, być może dlatego, że składa się z produktów typowo domowych, hodowlanych, które możemy znaleźć na wsi. To tylko taka moja mała anegdotka, a teraz zabierzmy się do pracy, czyli co z czym się je.
![]() |
| Choriatiki - Greek salad |
Χωριάτικη σαλάτα - Greek salad
Składniki:
- pomidor
- papryka czerwona
- zielony ogórek
- 1/2 czerwonej cebuli
- oliwki
- feta
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka octu jabłkowego
- oregano
- sól, pieprz cayenne
Można podawać z tostami francuskimi lub grzankami :).

Sałatka grecka z tostami francuskimi? :D Dla Ciebie połączenie idealne ^^
OdpowiedzUsuńhahaha ano wiem :D dwa zamiłowania na raz ;)
OdpowiedzUsuń