Niektórzy lubią fantazjować na wykładach, inni w domu, a jeszcze inni w kuchni - jak ja :D. Czym byłyby dania bez odrobiny wyobraźni? Czy potrzebne są przepisy, by ugotować coś dobrego??
Otóż nie...wystarczy włączyć ulubioną muzykę na całą parę, udać się do kuchni, nucąc sobie każdą piosenkę tworząc przy tym dzieła niczym kunsztu warte..Muzyka pomaga kreatywności, serce wyczuciu, zmysły
odpowiedniej syntezie wybranych przeze nas komponentów...Dobry
nastrój jest podstawą, ponieważ to on pozwala nam tak swobodnie
poruszać się po wszystkich poziomach naszych zmysłów, począwszy od
węchu – określa nam czy dany składnik do siebie pasuje czy też
nie, następnie smak – każdy element powinien się komponować
idealnie niczym odpowiedni dobór biżuterii do sukienki wieczorowej.
No i na sam koniec zmysł wzroku – czymże byłoby danie bez
kuszącego wyglądu? Oczywiście może być smaczne i bez niego, ale
w połączeniu z pięknym przyozdobieniem, czarującym zapachem oraz
smakiem można stworzyć coś nieziemsko pysznego.
Nie rzadko słyszę,
że ktoś nie umie gotować, że to takie trudne...a może po prostu
boisz się oddać rozkoszy zapachów i smaków, które unosiłyby się
po Twojej kuchni? Przy muzyce zapominasz o całym świecie skupiając
się jedynie na tym jednym daniu, które właśnie przyrządzasz.
Całe serce wkładasz w tą właśnie czynność, nie pomijając
żadnego kroku...a wynik?
Zobaczysz...będzie zaskakujący...a Ty na pewno będziesz ukontentowana(ukontentowany).
Zobaczysz...będzie zaskakujący...a Ty na pewno będziesz ukontentowana(ukontentowany).
Fantasy on a plate
![]() |
| Fantasy on a plate |
Składniki:
- filet z kurczaka
- szczypta imbiru i pieprzu cayenne
- łyżeczka musztardy dijońskiej
- kilka listków jarmużu
- plaster sera koziego
- 2 plastry szynki schwarzwaldzkiej
- kilka pomidorków koktajlowych
- szpinak
- sól himalajska, ząbek czosnku (do szpinaku)
- łyżeczka masła
Rozpuszczamy masło na patelni, podsmażamy ząbek czosnku uprzednio pokrojonego na drobne kawałeczki, dodajemy liście szpinaku, chwile dusimy i dodajemy soli do smaku.
Pierś z kurczaka myjemy i tłuczemy tłuczkiem (jak do schabowego - wyjdą 2 zrazy),
smarujemy środek musztardą i kładziemy 1/2 plasterka sera, jarmuż i odrobinę pomidorka koktajlowego pokrojonego na kawałki. Zawijamy obsypując
chilli i imbirem, nakładamy plaster szynki schwarzwardzkiej. Następnie spinamy naszego zraza wykałaczkami. Kurczaka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 na ok. 20 - 25 min. Wykładamy na talerz szpinak,
na niego upieczone pomidorki koktajlowe, które posypujemy oregano. Zdejmujemy wykałaczki z naszych zrazów i kładziemy na talerzu.
Bon appetit! :)

Ależ to zachwycająco wygląda :), no nie mów, że na uczelni też nie lubisz fantazjować? ;p
OdpowiedzUsuń+ ja zawsze jestem ukontentowana :D
hahahha no dobrze..na jednym wykładzie bardzo lubię puszczać wodzę fantazji ... :D
OdpowiedzUsuńwiem, że Ty zawsze jesteś ukontentowana :D mistrzu!
Domyślam się o jaki wykład chodzi <3
OdpowiedzUsuń