środa, 31 sierpnia 2016

Plum mania - czyli śliwka pod kruszonką

September is the month of plums so we can create desserts and meals with them. We can make sth for a dinner with meat or we can make a dessert. I decided to make simple cake with plums as a king of the sweet. Let's prepare this delicious and fast-made cake!

Ingredients:

PASTRY:
  • butter
  • 4 yolks
  • 1/3 glass of honey
  • 1 banana
  • 100g cereals with fiber
  • 2 glasses of flour
  • 3 tbsp of almond butter
  • 1 tsp of baking powder
STUFFING:
  • 20 plums without stones
  • candied orange peel
  • some bitter chocolate (5 pieces)
  • breadcrumbs
  • cinnamon
  • brown sugar
Adjust the oven at 170 degrees with convection. The ingredients for the dough thrown into the bowl and knead until the ball will be smooth (if necessary, add flour or cereals) and create a consistent mass. Put baking paper on baking sheet and cover the bottom part with 1/2 of pastry. Punch the pastry and put in the oven for about 10 minutes. Then at the bottom of the baked pastry put the plums (so that the skin touches the pastry) and sprinkle with a little bread crumbs, brown sugar, cinnamon, candied oranges and pieces of dark chocolate. At the end sprinkle with remaining pastry to form a crumble topping.


Wrzesień to miesiąc wypełniony śliwkowym szaleństwem... od dań wytrawnych z mięsem po różniste desery ze śliwkami... Co wy na to, by przygotować proste i szybkie w przygotowaniu ciasto śliwkowe z kruszonką? :)


Składniki:

CIASTO:
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 1/3 szkl miodu
  • 1 banan
  • 100g płatków z błonnikiem
  • 2 szkl mąki
  • 3 łyżki masła migdałowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

FARSZ:
  • ok 20 wypestkowanych śliwek
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 5 kostek gorzkiej czekolady pokrojonej w drobne kosteczki
  • cynamon
  • bułka tarta
  • cukier brązowy
DODATKOWO: cukier puder

Piekarnik ustawiamy na 170 stopni z termoobiegiem. Składniki do ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy kulkę do momentu aż nie będzie się przyklejało do rąk (w razie potrzeby można dodać mąkę lub płatki) i tworzymy jednolitą masą. Blaszkę do ciasta obkładamy papierem do pieczenia i wykładamy na spód połowę ciasta. Dziurkujemy ciasto aby miały dopływ powietrza i wstawiamy do piekarnika na ok 10min. Następnie na upieczony spód wykładamy połówki śliwek (tak aby skórka dotykała ciasta) i posypujemy odrobiną bułki tartej, cukru brązowego, cynamonu, kandyzowanej pomarańczy i kawałki gorzkiej czekolady. Na koniec posypujemy resztą ciasta tworząc kruszonkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz