sobota, 16 stycznia 2016

Instead of sweets millet groats with rice-almond milk and raspberry mousse - Kaszka jaglana na mleku ryżowo-migdałowym z musem malinowym

Exam session is coming and you feel low blood sugar?? Do you restrain yourself from having a craving for sweets?? So you are at good time and a good place to change it! I propose you millet groats with rice-almond milk and raspberry mousse - very delicious dessert which is brimful of vitamins! It quench your thirst! Just try it! :)

Sesja się zbliża a Ty czujesz spadek cukru we krwi?? Powstrzymujesz się przed rzuceniem się na kilogramy słodyczy?? Zatem jesteś w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze żeby to zmienić! Proponuję na dzisiaj kaszkę jaglaną z mlekiem ryżowo-migdałowym i malinowym musem - przepyszny deser, który jest wypełniony po brzegi witaminami! Zaspokoi Twoje pragnienie! Po prostu spróbuj! :)

Kasza jaglana jest pełna witamin z grupy B, a także żelaza i miedzi. Jak wiemy żelazo jest bardzo ważne w odpowiednim funkcjonowaniu naszego układu krążenia, naszej krwi - pomaga w produkcji, dzięki czemu anemia nam nie grozi. Idealna dla osób, które nie tolerują glutenu.

Jako, że mamy okres grypowo-przeziębieniowy warto sięgnąć po domową profilaktykę w celu zapobiegnięcia chorobom. Może to być herbata z cytryną i miodem, ale możemy także sięgnąć po niezastąpione maliny. Mus, konfitura z malin to idealny dodatek do deserów, chleba, czy nawet dodany do gorącej wody jako napój ogrzewający :). Maliny podobno działają uspokajająco, czy nie tego potrzebujemy w tym gorącym okresie sesyjnym?? Przepełnione są także witaminą C, potasem, żelazem, są niesamowitym antyoksydantem zwalczającym nasze wolne rodniki - eliksir młodości.



Instead of sweets millet groats with rice-almond milk and raspberry mousse

Składniki:
  • 2,5 łyżki kaszy jaglanej
  • szkl mleka ryżowo-migdałowego 
  • łyżka musu lub konfitury malinowej
Doprowadzamy mleko do wrzenia i dodajemy kaszkę. Mieszamy tak, aby nie powstały grudki, będzie samo gęstniało. Przelewamy do miseczki i zostawiamy na wystygnięcia. Dodajemy mus malinowy i voilà.

Smacznego! :)


ps. mleko jest dość słodkie, więc cukier jest zbędny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz