wtorek, 1 grudnia 2015

Orange makes you look and feel younger - exotic salad


Pogoda aż skłania do wyczarowywania egzotycznych potraw... Jednak egzotycznych nie oznacza od razu przymusu sięgania po jakieś wymyślne składniki czy też przepisy. Mam na myśli znane nam bardzo dobrze elementy, które właśnie teraz są najlepiej dostępne we wszystkich marketach. Jednym z takich produktów są pomarańcze - cytrusy, wypełnione po brzegi witaminą C, soczyste i tak nieziemsko zdrowe. 

Możemy je wrzucić do sokowirówki i zrobić z nich sok, np. dodając jeszcze marchewkę i jabłko...możemy rozgrzać się aromatycznym grzańcem przyrządzonym z kawałkami pomarańczy lub daniem przygotowanym na bazie tego oto niesamowitego składnika jakim jest pomarańcza :).

Pomarańcza - źródło witaminy C odpowiedzialnej nie tylko za odporność organizmu, ale i również za przyswajanie żelaza, odpowiedzialnego za spadek lub wzrost codziennej energii, tak bardzo potrzebnej w tej porze roku. Dzięki pomarańczom pomożemy naszemu organizmowi w walce z bakteriami i wirusami grasującymi w powietrzu w te ,,rześkie" dnie grudniowe. Zalecane kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego oraz potasu. I co najważniejsze! Pomarańcze powinny być nieodłącznym składnikiem naszego eliksiru młodości, ponieważ wszelkie cytrusy, a także i marchewka służą naszej urodzie i nie pozwalają na bladość cery, kiedy słońce jest tak daleko. Maseczki na bazie pomarańczy pomagają również w zwalczaniu cellulitu...Jaki zatem wysuwa się wniosek? Jeść, jeść i jeszcze raz jeść pomarańcze! :)

A teraz czas na moją dzisiejszą inspirację na bazie pomarańczy - prostą, szybką w przygotowaniu, złożoną z kilku składników sałatkę egzotyczną.



Sałatka egzotyczna
Składniki:
Sałatka egzotyczna
  • filet z kurczaka
  • pomarańcza
  • 1/2 granata
  • garść rozdrobnionych orzechów włoskich
  • mix sałat
Dressing musztardowo-miodowy:
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z cytryny
Filet z kurczaka kroimy na kawałki i przyprawiamy ulubioną przyprawą, a następnie smażymy i odstawiamy do wystygnięcia. Myjemy owoce, obieramy pomarańczę ze skórki i kroimy na kawałeczki. Przekrajamy granata na połowę i ,,wydłubujemy" miąższ do miski tak aby każda oddzielna ,,kuleczka" tworzyła sama w sobie całość. Dodajemy sałatę, usmażonego kurczaka, pokrojoną pomarańczę i rozdrobnione orzechy.

Teraz czas na dressing. W oddzielnie przygotowanej salaterce dodajemy wszystkie składniki i mieszamy ze sobą, a następnie polewamy sałatkę przygotowanym dressingiem.

3 komentarze:

  1. Czy ktoś tu wspominał o GRZAŃCU? :D
    Fajna i prosta w przygotowaniu sałatka, zwłaszcza dressing z miodu i musztardy mi się podoba - świetne połączenie ;), szkoda tylko że tak zimno teraz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzaniec również pojawi się na moim blogu soon :). zimno...cóż..dlatego trzeba sięgać po ,,egzotyczne" produkty, które przypomną nam o ciepełku letnim :D

      Usuń
    2. Can't wait :D, chociaż tyle w tych mrozach ;)

      Usuń