niedziela, 29 listopada 2015

Ερωτευμένη με την Ελλάδα - zakochana w Grecji

Είναι 3 χρονιά από εδώ και πέρα όταν σπουδάζω νεοελληνική φιλολογία και γι'αυτό το λόγο μαγειρεύω τα ελληνικά πιατά κάπου κάπου. Η ελληνική κουζίνα φαινέται η πιο υγιεινή στον κόσμο.

Jako miłośniczka nie tylko wszelakiej kuchni ale również języka nowogreckiego postanowiłam tym razem upichcić coś zdrowego pochodzącego od naszych kochanych sąsiadów Greków. Jak wiadomo Grecja słynie z przepysznego sera feta oraz oliwek i oliwy z oliwek, które są nieodłącznym elementem wielu greckich potraw. Inspirując się pobytem w Grecji, kulturą i w ogóle greckim chalara (gr. chalara - relax) zaplanowałam na dzisiaj dwa dania : gyros, ale nie typowy, bo light i na szybko w raz z moim autorskim pomysłem na ugotowaną marchewkę oraz saganaki, w wyjątkowo pysznej panierce kokosowej z sałatką pomidorową.

Ως εραστής όχι μόνο κάθε κουζίνας, αλλά και της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας αυτή την φορά αποφάσισα να μαγειρέψω κάτι υγιεινό που προέρχονται από τους αγαπημένους γειτονές μας, τους Έλληνες. Όπως ξέρουμε, η Ελλάδα είναι διάσημη για τα νόστιμα τυριά της σαν φέτα, επίσης ελιές και ελαιόλαδο, τα οποία είναι απαραίτητα συστατικά πολλών ελληνικών πιάτών. Εμπνευσμένη από τη διαμονή μου στην Ελλάδα, τον πολιτισμό της και το ελληνικό χάλαρα (gr. Chalara - relaks) Έχω προγραμματιστεί για σήμερα δύο συνταγές: γύρος, αλλά δεν είναι τυπικό γύρος, διότι είναι ελαφρύ και γρήγορο φτιαγμένο με την ιδέα μου για τα βρασμένα καρότα και σαγανάκι σε εξαιρετικά νόστιμα κτύπημα καρύδας με σαλάτα ντομάτα.

Light gyros, czyli Katerina rządzi w kuchni
Time for saganaki with tomato salad


















Light gyros, czyli Katerina rządzi w kuchni


Potrzebne:
  • 2 liście sałaty
  • pojedyncza pierś z kurczaka (marynowana w wybranej przez nas przyprawie) pokrojona na kawałeczki
  • feta w kostce
  • 6 średnich marchewek
  • natka pietruszki
  • łyżeczka masła migdałowego
  • stewia
  • sól morska
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Obieramy marchewki, myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości ok. 20min. Odcedzamy dodajemy szczyptę stewii do smaku oraz łyżeczkę masła migdałowego.
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej kokosowy/ oliwa z oliwek), dodajemy uprzednio pokrojonego i zamarynowanego kurczaka. Smażymy.

Na talerz wykładamy liść sałaty, na niego usmażonego kurczaka i kostki fety. Obok kładziemy marchewkę a na nią natkę pietruszki.


Time for saganaki with tomato salad (2 porcje)


Saganaki:
  • 200g sera feta (ser na grilla lub patelnię z dodatkami lub bez – Sirtakis)
  • jajko
  • 5-6 łyżek mąki kokosowej
Sałatka pomidorowa:
  • 4-5 pomidorki koktajlowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól, stewia do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek ( może być smakowa – użyłam chilli)
  • niecała łyżka octu jabłkowego
  • oregano, rozmaryn

Włączamy piekarnik na 180o i zabieramy się za saganaki. Do półmiska rozbijamy jajko, które następnie rozbełtujemy (jak do jajecznicy). Na drugim talerzu wysypujemy mąkę kokosową. Obtaczamy fetę w jajku a następnie z obu stron w mące i jeszcze raz w jajku i mące. Kładziemy na blaszce obłożoną wcześniej papierem do pieczenia lub do silikonowej formy. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min – do momentu przybrązowienia.

Kiedy nasze saganaki sie piecze, my mozemy zabrać się za sałatkę pomidorową. Kroimy pomidorki koktajlowe w plasterki, ogórki w małe kosteczki, paprykę i cebulę tak samo. Dodajemy oliwę, ocet, sól, stewię i oregano. Mieszamy. Wkładamy do miseczek i posypujemy rozmarynem.

Wyjmujemy nasze saganaki i kładziemy na talerz. 

5 komentarzy:

  1. Jej! Jest i grecki.
    Smakowicie wygląda ^^
    Katerina rządzi w kuchni - love it.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kreatywne przepisy i to się chwali. Fajnie, że rozwijasz się w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh food Greek! I have not tried Greek food ever but it looks delicious! When you have the ingredients in my house prepare it. :D

    Thank you for taking time to this contribution!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. So It's high time for you to try Greek cuisine :) I'll cook sth more next week just follow me :)

      Usuń