poniedziałek, 30 listopada 2015

Conosco la cucina italiana - włoskie klimaty

 
Surfując po internecie wpadłam na nowe oblicze makaronu wytwarzanego z konjac glucomannan rośliny rosnącej w Chinach i Japonii. Niezwykłość tego produktu polega na tym, że zawiera mnóstwo błonnika nie będąc jednocześnie kalorycznym, a zatem syci i nie tuczy :). Wydawało mi się to na początku paradoksalne, jak makaron może być light? Otóż może. A co więcej, jest to zdrowy wybór, dzięki któremu możemy pozwolić sobie na dodanie większej liczby dodatków do swojego dania bez obawy o szybki spadek cukru we krwi i napad głodżilli :D.

Pierwsze co mi wpadło do głowy to oczywiście spaghetti, takie domowe, jednocześnie tak włoskie, ale i moje, wypływające ze mnie, mojej wyobraźni łączenia kubków smakowych. Postanowiłam, że wszystkie składniki przyrządzę sama, a zatem również sos, do którego przygotowania potrzebujemy jedynie blendera i kilku warzyw. Gotowi na włoską przygodę?

To do dzieła!

Spaghetti ala Katerina




Spaghetti ala Katerina – 2 porcje

Sos:

  • 4 średnie pomidory
  • 3 średnie marchewki
  • sól morska, pieprz (może być pieprz cayenne jeśli lubimy na ostro) lub ostra pasta (użyłam węgierskiej) 
  • oregano
  • pietruszka
  • mała czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka masła

Inne:
  • pojedyncza pierś z kurczaka w dowolnej przyprawie (dałam gyros)
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • plaster koziego sera (podartego na kawałeczki)
  • makaron konjac glucomannan (lub taki, którego mamy na stanie w domu)

Obrać marchewki, umyć, pokroić w plasterki i wrzucić do garnka z wodą. Osolić, wstawić, gotować do miękkości.

Cebulę i ząbek czosnku obrać, pokroić na kawałeczki i następnie smażyć na łyżeczce masła. Następnie sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i dodać do cebuli, przysmażyć do uzyskania konsystencji sosu.

Odcedzić marchewkę, dodać do pomidorów, całość zblendować i dodać sól, pieprz lub pastę węgierską, oregano i fasolkę czerwoną - wymieszać

Usmażyć kurczaka w przyprawie. Wyłożyć kurczaka do naczynia. Usmażyć makaron. (ten rodzaj makaronu przygotowuje się na patelni, w przypadku zwykłego makaronu do spaghetti to przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Nakładać makaron, kurczak, sos, kawałki sera, posypać pietruszką. (opcjonalnie wstawić na 30 sekund do mikrofali by ser się lepiej roztopił).

1 komentarz: